PREZENTARE PRODUS 03.05.2006
REF. NO TCF 0002

DESCRIERE:  Grund special anticoroziv cu un singur component, cu uscare rapidă.

PREZENTARE PRODUS ŞI RECOMANDĂRI DE UTILIZARE:

  • Grund pentru suprafeţe din oţel, aluminiu şi zinc.
  • Domenii de utilizare recomandate: suprafeţele interioare şi exterioare ale vapoarelor deasupra liniei de plutire, suprafeţele exterioare ale rezervoarelor, la maşini agricole şi la alte suprafeţe unde sunt necesare aderarea foarte bună şi proprietăţi anticorozive superioare.
  • Defecţiunile cauzate de ardere, sudură sau tăierea cu flacără este minimă. Vopseaua arsă se poate îndepărta foarte uşor, de exemplu cu ajutorul pensulei.
  • Are caracteristici anticorozive excelente.
  • Se poate utiliza şi fără strat de finisare la suprafeţele uscate interioare din oţel.
DATE TEHNICE

Conţinut de solide raportate la volum: 47 ± 2% pe volum (ISO 3233).

Conţinut de solide raportate la masă: 65 ± 2%

Greutate specifică: 1,3 kg/lit.

Cod produs: Seria 390

Grosimea recomandată al filmului şi gradul teoretic de acoperire:

Grosimea recomandată Gradul teoretic de acoperire
Strat uscat Strat umed  
40 µm 85 µm 11,7 m2/lit
60 µm 130 µm 7,8 m2/lit

Capacitatea practică de acoperire depinde de tehnologia de aplicare, de condiţiile vopsirii, de forma suprafeţelor de vopsit precum şi de rugozitatea acestora

Timpul de uscare:

Grosime suprafeţei uscate 50 μm + 10 ℃ + 23 ℃ + 35 ℃
Uscat, nu aderă praful, după 1 oră 15 min. 10  min.
Uscat la atingere, după 3 ore 1 oră 30 min.
Revopsibilă, după 4 ore 45 min. 30 min.
Uscare completă: 30 min. la 120 ºC      

Timpul de uscare respectiv timpul de aşteptare înainte de revopsire depinde în mare măsură de grosimea stratului, de temperatură, de umiditatea relativă al aerului şi de ventilaţie.

Aspect final: Mat

Culoare: Maro-roşcat (TVT 4000) sau gri (TVT 4001). Sistem de colorare TEMASPEED.

DETALII DE APLICARE

Pregătirea suprafeţei: 

  • Se îndepărtează straturile de ulei, grăsimi, săruri şi impurităţi prin metode adecvate (ISO 12944-4).
  • Suprafeţe de oţel: Se sablează suprafaţa cel puţin până la gradul Sa2. Defecţiunile mici se îndepărtează prin polizare până la gradul St2. (ISO 8501–1). Dacă nu e posibil sablarea, se recomandă fosfatarea pentru oţelurile laminate la rece pentru a sporii adeziunea.
  • Suprafeţe din zinc: Sablare fină cu abrazive minerale, de exemplu nisip de cuarţ, pentru a obţine o rugozitate uniformă (SaS, SFS 5873). Dacă sablajul fin nu este posibil, rugozitatea suprafeţei trebuie uniformizată prin şlefuire manuală sau spălare cu detergent FONTECLEAN ZN.
  • Suprafeţe din aluminiu: Sablare fină cu abrazive nemetalice, până la obţinerea unei rugozităţi uniforme (SaS, SFS 5873). Dacă sablajul fin nu este posibil, rugozitatea suprafeţei trebuie uniformizată prin şlefuire manuală sau spălare cu detergent MAALIPESU FONTECLEAN AL.
  • Suprafeţe grunduite: Se îndepărtează straturile de ulei, grăsimi, săruri şi impurităţi prin metode adecvate. Se repară eventualele defecte al stratului de grund. Atenţie la timpul de aplicare al stratului de grund. (ISO 12944-4).

Grunduire: TEMAPRIME EE.

Finisare: TEMALAC, TEMACRYL, FONTELAC şi FONTECRYL.

Condiţii de aplicare:

Toate suprafeţele trebuie să fie uscate. Temperatura aerului ambiant, temperatura suprafeţelor şi al vopselei nu trebuie să coboară sub +5 ºC / 41 ºF în timpul aplicării sau uscării. Umiditatea relativă nu trebuie să depăşească 80%. Temperatura suprafeţei oţelului trebuie să fie mai mare cu cel puţin 3 ºC / 38 ºF faţă de punctul de rouă.

Modul de aplicare:

Prin metodă de pulverizare Airless, sau cu ajutorul pensulei. A se amesteca bine înainte de utilizare. În cazul aplicării prin pulverizare vopseaua trebuie diluată în proporţie de 0-5 %. Tipul duzei Airless: 0,011” – 0,015” şi presiunea la vârful duzei de 120 – 160 bari. Unghiul de pulverizare alegându-se în funcţie de forma obiectului de vopsit.

Diluare: Diluant 1006. Pentru suprafeţe mari diluant 1053 (uscare lentă).

Curăţarea echipamentului: Diluant 1006.

COV: 

Conţine Compuşi Organici Volatili 470 g / litru de vopsea.
Conţinutul COV în vopsea (diluată în proporţie de 5 % raportat la volum) este 499 g / litru.

SIGURANŢĂ ŞI SĂNĂTATE:

Citiţi cu atenţie etichetele cu informaţii privind siguranţa şi sănătatea de pe cutie. Mai multe informaţii privind riscurile de utilizare precum şi protecţia împotriva acestora sunt disponibile în detaliu în fişele individuale de siguranţă şi sănătate.
Aceste fişe se pot procura la cerere de la firma Tikkurila Coatings Oy.