Termékleírás 2013.05.02.

TERMÉKTÍPUS: Félmatt, vízhígítású, speciális alkid megerősítésű akrilát kötőanyag tartalmú favédő festék kültéri felületekre. Fedő jellegű bevonatot képez, de a fa mintázatát hagyja látszódni. A felületnek jó időjárás-állóságot, rugalmasságot és hosszantartó, ritka felújítást igénylő bevonatot biztosít. Ellenáll a nedvességnek, nem töredezik be és nem pereg le.Megfelel korábban Vinhával, vagy áttetsző favédő anyagokkal kezelt felületekre, a fűrészelt és a csiszolt, a nagy nyomáson telített, a gyárilag impregnált fa felületekre. A Valtti Opaque-ot festékként kell kezelni. Nem felel meg padlók festésére.

TERMÉK BEMUTATÁSI ÉS ALKALMAZÁSI TERÜLETEK:

  • fedő jellegű favédő festék
  • a fa mintázatát látszódni hagyja

Kültéri falak, ablakkeretek, ajtók, kerti tárolók, kerítések, stb. festése.

Műszaki adatok

Bázisfesték: VVA,VC

Színek: a Vinha Színkártya színei

Fényességi fokozat: félmatt

Fedőképesség: fsima, csiszoltfa felületek: 8-10m 2/l/réteg; durva, fűrészeltfa felületek: 4-8m2/l/réteg

Nedves réteg vastagság: kb.100-250 µm rétegenként,

Szárazrétegvastagság: kb. 40-100 µm rétegenként

A valódi fedőképesség függ a festendő felület minőségétől, nedvszívó képességétől és a felhordás módjától.

Kiszerelések: 0,9l,2,7l,9l

Hígítás: vízzelsetén 10-20 térfogat%-os hígítás szükséges. Hagyományos szórásnál 25-35 térfogat%-os hígítás szükséges (DIN418-25s).

Felhordási mód: ecset,szórás

A poliészter és a nylon ecset a legmegfelelőbb a Valtti
Opaque felhordására.

Airless szórás esetén:
fúvóka méret: 0,018”-0,023”,
hígítás: 0-10 térfogat %-ban vízzel.
Száradási idők: érintés száraz 1 óra alatt, (23°C-on és 50 % relatív páratartalom mellettátfesthető 2 óra múlva) Az alacsony hőmérséklet és a magas páratartalom meghosszabbítják a száradási folyamatot.

A fönti információ, ami laboratóriumi teszteken és kivitelezési tapasztalatokon alapul, a termékleíráson jelzett időpontban vált
hatályossá. A termék minőségét operációs rendszerünk garantálja, ami az ISO 9001-es és az ISO 14001–es szabványok
követelményeire épül. Gyártó cégként nem vállalunk felelősséget semmilyen kárért, ami az utasításoknak nem megfelelő
felhordásból, vagy a nem rendeltetésszerű használatból ered.

Kémiaiellenállás: jó,iparikörnyezetbenis

Szárazanyag-tartalom: kb.30-37%,színtőlfüggően

Sűrűség:  kb.1,1-1,2kg/l (ISO2811)

Tárolás: Fagytól védendő.

Termék kódja: 3006302/6303

FELHASZNÁLÁS:

FELHORDÁSI KÖRÜLMÉNYEK:

A festendő felület legyen száraz, tiszta, a fa relatív nedvesség tartalma legyen 20 % alatt. A levegő hőmérséklete legyen legalább 5°C, relatív páratartalma pedig 80 % alatt.

1) FELÜLET ELŐKÉSZÍTÉSE:

Kezeletlen felületek:
Távolítsa el a felületről a port, a rozsdát, a zsíros, olajos, viaszos és egyéb szennyeződéseket és a laza rostokat. A penészes felületeket mossa le Homeenpoisto penészeltávolító szerrel, a használati utasítás betartása mellett. Alapozza a felületet az építkezés lehető legkorábbi szakaszában Valtti Base, vagy Valtti Akvabase alapozóval.

Korábban kezelt felületek:
Távolítsa el a felületről a laza rostokat és lepergő részeket drótkefével. Szükség esetén mossa le a felületet Homeenpoisto penészeltávolító szerrel, a használati utasítás betartása mellett. A festékmentes felületeket alapozza Valtti Base, vagy Valtti Akvabase alapozóval. A rozsdásodó fém elemeket (pl. szögfejeket) alapozza Rostex rozsdagátló alapozóval (Rostex Metal Primer). A csomós részeket kezelje Oksalakká-val. A repedéseket, töréseket töltse fel, a felületi egyenletlenségeket egyenlítse ki a megfelelő Tikkurila töltőanyaggal. A fényes és a javított felületeket alaposan csiszolja meg.


Figyelem! A festék, különösen, ha világos színű, a gyantás és csomós részeknél veszíthet színéből. Különös figyelemmel készítse elő a tölgy, az teakfa, a cédrus, a douglas fenyő, a mahagóni, az idigbo fafajtákból készült felületeket. Az említett fafajták olajat és vízben oldódó tannint tartalmaznak, amik a festék tapadását, száradását és kikeményedését is befolyásolhatják, valamint a festék elszíneződését okozhatják. Alapozza Otex tapadó alapozóval (Otex Adhesion Primer) az összes felületet, amelyek olyan anyagokat tartalmaznak, amik a felület felszínére távozva a felület foltosodását okozhatják. Alapozzon Valtti Alapozóval (Valtti Base) minden olyan kültéri fa felületet, amit gyárilag nem impregnáltak, vagy nem alapoztak egy elfogadott fakonzerváló anyaggal.

2) FELHORDÁS:


A lehetséges színeltérések elkerülése érdekében biztosítson egy felület egészére elegendő Valtti Opaque-ot, amit keverjen össze egy edényben.
Felhordás előtt keverje el alaposan a terméket. A Valtti Opaque általában festésre kész, nem szükséges hígítani. Hordjon fel a kezeletlen felületek esetén két réteg, a korábban festett felületek esetén 1-2 réteget, az alapfelülettől való színeltérés és a festendő felület állapotától függően. Ha világos színeket fest nagy nyomáson telített fa felületekre, hordjon fel 2-3 réteget. Hordjon fel a festékből bőségesen a bütü részekre. A fedőréteg felhordása előtt ellenőrizze a faanyag és/vagy a festendő gerendaszerkezet, a rönkök állapotát.

FESTŐSZERSZÁMOK TISZTÍTÁSA: Tisztítás előtt törölje le a szerszámokról a lehető legtöbb festéket, majd mossa le azokat

vízzel. A festőszerszámokra száradt festéket mossa le Pensselipesu-val.

FELÜLET TISZTÍTÁSA ÉS KARBANTARTÁSA:
A festék normál körülmények között a teljes kikeményedést és tartósságot kb. egy hónap alatt éri el, ezért ez alatt az idő alatt óvatosan kezelje a festett felületet. Ha a felületet rögtön, vagy nem sok idővel a festés után tisztítani kell, tegye azt finoman egy puha kefével, vagy enyhén nedves törlőruhával. Egy hónap elteltével: tisztítsa az elszennyeződött felületet a Huoltopesu tisztítófolyadék és víz 1:10 arányú elegyével. Az erősen szennyezett felületeket és foltokat tisztítsa töményebb tisztítószeres oldattal (1 egység tisztítószer: 1 egység víz). A tisztítás után öblítse le a felületet tiszta vízzel és hagyja megszáradni.

FELÚJÍTÁS:
A Vinhával festékkel festett felületeket Valtti Opaque festékkel újíthatja fel. Ha a korábban alkalmazott színt használja, elegendő egy réteg festéket felhordani.

ILLÉKONY SZERVESVEGYÜLET (VOC) TARTALOM: EU-határérték erre a termékre (kategória/alkategória): A/e, 130 g/l (2010) A termék max. 130g/l VOC-t tartalmaz.

EGÉSZSÉGÜGYI ÉS BIZTONSÁGI OSZTÁLYOZÁS:
 

IrritatívXi.
Bőrrel érintkezve túlérzékenységet okozhat. Ártalmas a vízi szervezetekre, a vízi környezetben hosszantartó károsodást okozhat. Gyermekek kezébe nem kerülhet. A keletkezett gőzt/füstöt/gázt/permetet nem szabad belélegezni.Abőrrel valóérintkezés kerülendő. Megfelelő védőkesztyűt kell viselni.Lenyelés esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, az edényt/csomagolóburkolatotésacímkét meg kell mutatni. Csak jól szellőztetett helyen használható.Csatornába engedni nem szabad.Kerülni kell az anyag környezetbe jutását.

KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS HULLADÉKKEZELÉS:

A lefolyóba, a csatornarendszerbe, vagy a talajra önteni nem szabad. A folyékony hulladékot és a kiszáradt festékhulladékot, valamint a száraz, üres dobozokat/kannákat veszélyesanyag-lerakóhelyre kell szállítani.