Termékleírás 2012.10.10.

TERMÉKTÍPUS: Magasfényű, tixotróp (csepegés mentes), kevéssé kellemetlen szagú alkid festék kül- és beltéri fa -és fém felületekre. Könnyen használható: nem csöpög el és jó önterülő képességgel rendelkezik.

TERMÉK BEMUTATÁSI ÉS ALKALMAZÁSI TERÜLETEK:

  • tartós felületek kültérben és beltérben
  • radiátorokra és fűtőtestekre is megfelel

Szabadon álló bútorok, használati tárgyak, játékok, szerszámok, csónakok, kerékpárok, cégtáblák stb. festése.

Műszaki adatok

Bázisfesték: A és C

Színek: Tikkurila beltéri és kültéri színkártyák szerint. A kültéri használatra való alkalmasságról kérjen információt a festékboltban.

Fényességi fokozat: magasfényű

Fedőképesség: fém felületek: 12-14 m2 /liter/réteg, csiszolt fa felületek: 10-12 m2 /liter/réteg A valódi fedőképesség függ a festendő felület minőségétől, nedvszívó képességétől és a felhordás módjától.

Kiszerelések: 0,2 25l, 0,9l, 2,7l, 9l

Hígítás: 1050-es lakkbenzinnel, szórás esetén 1032-es hígítóval. Magasnyomású szórás esetén 10-20 térfogat%-os hígítás szükséges. Hagyományos szórásnál 25-35 térfogat%-os hígítás szükséges (DIN418-25s).

Felhordási mód: ecset, henger, szórás

Magasnyomásúszórás: 

fúvókaméret:: 0.009”-0,013”, azaz 0,23-0,33mm,
hígítás:10-20 térfogat %-ban.

Hagyományosszórás:
szórófejmérete:1.4-1,8mm,
hígítás:25-35 térfogat %-ban.
(Szórás esetén a száraz réteg-vastagság nem haladhatja
meg a 40µm-t.)

A fönti információ, ami laboratóriumi teszteken és kivitelezési tapasztalatokon alapul, a termékleíráson jelzett időpontban vált
hatályossá. A termék minőségét operációs rendszerünk garantálja, ami az ISO 9001-es és az ISO 14001–es szabványok
követelményeire épül. Gyártó cégként nem vállalunk felelősséget semmilyen kárért, ami az utasításoknak nem megfelelő
felhordásból, vagy a nem rendeltetésszerű használatból ered.

Száradási idők: porszáraz 3-4 óra múlva, (23°C-on relatív átfesthető kb.egy nap múlva  50% páratartalom mellett)

Moshatóság: jó,az általános tisztítószerekkel tisztítható (SFS-EN ISO S11998)

Kémiaiellenállás: tűri a növényi és állati zsiradékokat, a kenőolajokat – és zsírokat,a terpentint, a lakkbenzint és háztartási szeszt, de nem tűri pl. a hígítókat (SFS-ENISO 2812)

Hőtűrés: 120°C (ISO4211-3), magas hőmérséklet hatására a világos árnyalatok kissé sárgulnak.

Szárazanyag-tartalom: kb.50%

Sűrűség:  0,9-1,1kg/l,színtől függően (ISO2811)

Tárolás: Tűri a hidegben való tárolást.

Termék kódja: 5556001/6003

FELHASZNÁLÁS:

FELHORDÁSI KÖRÜLMÉNYEK:

A festendő felület legyen száraz, tiszta, a l e v e gő hőmérséklete legyen legalább 5°C, páratartalma pedig 80% alatt.

Figyelem! A száradás a fönti körülmények között jóval lassabb, minta „normál” körülmények között(23°C–os levegő hőmérséklet és50%-os relatív páratartalom mellett). Az Avatint színpasztákkal színezett sötét árnyalatok száradása a leglassabb.

1) FELÜLET ELŐKÉSZÍTÉSE:

Festetlenfelületek:
Távolítsa el a felületről a port a , a rozsdát ,  a zsíros ,  olajos , a viaszos és egyéb , szennyeződéseket. A fa felületeket alapozza Otex Tapadó Alapozóval (Otex Adhesion Primer). Erős színek esetén használjon a fedőfesték színéhez hasonló, két-három árnyalattal világosabb (A-bázisból keverhető) színű alapozót. A beltéri száraz helyiségekben lévő acél felületeket festheti rögtön Miranol-lal. Más esetekben ajánlott a Rostex Super Metal Primer alapozó használata. A kültéri és a beltéri, nedves helyiségekben lévő acél felületeket alapozza Rostex rozsdagátló alapozóval (Rostex Metal Primer). A horganyzott és az alumínium felületeket alapozza világosszürkére kevert Rostex rozsdagátló alapozóval. Az alumínium felületeket alapozás előtt csiszolja meg.

Korábbanfestettfelületek:
Mossa le a felületet Maalipesu-val, gondosan öblítse le, majd hagyja megszáradni. Távolítsa el a laza, lepergő festékrétegeket kaparóvassal, majd csiszolja meg az egész felületet. Távolítsa el a csiszoláskor keletkezett port. A töréseket, repedéseket, szöglyukakat töltse ki, a felületi egyenetlenségeket egyenlítse ki Spakkeli Alkid Tapasszal (Spakkeli Alkyd Putty). Száradás után csiszolja meg a javított felületeket, majd portalanítsa azokat. A rossz állapotban lévő felületeket alapozza Otex Tapadó Alapozóval (Otex Adhesion Primer).

A fönti információ, ami laboratóriumi teszteken és kivitelezési tapasztalatokon alapul, a termékleíráson jelzett időpontban vált hatályossá. A termék minőségét operációs rendszerünk garantálja, ami az ISO 9001-es és az ISO 14001–es szabványok követelményeire épül. Gyártó cégként nem vállalunk felelősséget semmilyen kárért, ami az utasításoknak nem megfelelő felhordásból, vagy a nem rendeltetésszerű használatból ered.

2) FELHORDÁS:
Felhordás előtt alaposan keverje el a festéket. Szükség esetén hígítsa a festéket; ecsettel való felhordás esetén 1050-es lakkbenzinnel, szórással való felhordás esetén 1032- es hígítóval. Hordja fel a festéket ecsettel, vagy szórással, 1-2 rétegben.

FESTŐSZERSZÁMOK TISZTÍTÁSA: Tisztítás előtt törölje le a szerszámokról a lehető legtöbb festéket, majd tisztítsa azokat 1050-es lakkbenzinnel, vagy Pensselipesu-val.

FELÜLET TISZTÍTÁSA ÉS KARBANTARTÁSA:
A festék normál körülmények között a teljes kikeményedést és tartósságot kb. egy hónap alatt éri el, ezért ez alatt az idő alatt óvatosan kezelje a festett felületet. Ha a felületet rögtön, vagy nem sok idővel a festés után tisztítani kell, tegye azt finoman egy puha kefével, vagy egy nedves törlőruhával. Egy hónap elteltével: tisztítsa a felületet semleges (pH 6-8) mosogatószerrel, egy puha kefével, szivaccsal vagy törlőruhával. Az erősen szennyezett felületeket tisztítsa enyhén lúgos (pH 8-10) tisztítószerrel, egy szivaccsal, vagy törlőruhával. A tisztítás után gondosan öblítse
le és szárítsa meg a felületet. Kövesse a gyártó utasításait a mosószer adagolásával kapcsolatosan.

FELÚJÍTÁS:
A Miranol-lal festett felületeket Miranol-lal, vagy hasonló típusú oldószeres bázisú festékkel lehet felújítani. Kövesse a korábban festett felületekr evonatkozó utasításokat.

ILLÉKONY SZERVESVEGYÜLET (VOC) TARTALOM: EU-határérték erre a termékre (kategória/alkategória): A/i, 500 g/l (2010) A termék kevesebb, mint 500 g/l VOC-t tartalmaz.

EGÉSZSÉGÜGYI ÉS BIZTONSÁGI OSZTÁLYOZÁS:
 

Tartalmaz:hidrogénnelkezelt,nehéznaftát(ásványiolajat). Kismértékben tűzveszélyes. Ártalmas a vízi szervezetekre, a vízi környezetben hosszantartó károsodást okozhat. Gyermekekkezébenem kerülhet. A keletkező gázt/füstöt/gőzt/permetet nem szabad belélegezni. Lenyelése esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, az edényt/csomagoló burkolatot és a címkét az orvosnak meg kell mutatni.Csak jól szellőztetett helyen használható.Etil-metil-ketoximot és kobalt-oktoátot tartalmaz. Túlérzékeny személynél allergiás reakciót válthat ki.

KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS HULLADÉKKEZELÉS:

A folyékony hulladékot a lefolyóba, csatornarendszerbe és a talajra önteni nem szabad. A folyékony hulladékot és a száraz, üres dobozokat/kannákat veszélyesanyag-lerakóhelyre kell szállítani.